St. Antonius: van logistieke ‘zorgen’ naar ‘ontzorgen’

“De juiste zorg op de juiste plek.” Dat is wat St. Antonius Ziekenhuis en AMP Groep in het afgelopen jaar samen hebben mogelijk gemaakt met de bezorging van medicijnen aan patiënten. We spraken met Ninke van Leeuwen en Sharon van der Kuyp – beiden werkzaam bij de apotheek van het St. Antonius Ziekenhuis – over de weg die ze naar ons heeft geleid, de hobbels die ze onderweg tegenkwamen en de eindbestemming die bíjna in zicht is!

Buitenaanzicht van het nieuwe en moderne St. Antoniusziekenhuis in een natuurlijke setting met ligging aan het water. Dient als link naar een artikel over logistiek

De noodzaak voor specialistische logistieke kennis

Geconditioneerd medicijnen verzenden is een vak apart: naast de opslag van de medicijnen neemt het verpakken veel ruimte in beslag. “We hebben een hele tijd zelf het logistieke proces in handen gehouden, waarbij we de medicijnen met koelelementen in speciale koeltassen verpakten. Met de verwachtte toename van 50 à 60 pakketten per dag zouden zowel de losse koelelementen als de pakketten té veel kostbare ruimte in beslag nemen, waardoor dit geen toekomstbestendige oplossing was. Daarnaast was het ook niet mogelijk om op deze manier actief de temperatuur te monitoren. En die temperatuur is juist zo belangrijk bij het verzenden van medicijnen. Ook was het een relatief kostbare aangelegenheid: de pakketten werden namelijk opgehaald en bezorgd door een koerier. Daarom verzonden we in eerste instantie alleen spoedbestellingen naar de patiënt,” vertelt Sharon van der Kuyp.

De juiste expertise op het juiste moment

Omdat ook de werkdruk binnen de apotheek van St. Antonius toenam, mocht AMP Groep ongeveer één jaar geleden zijn verhaal doen bij de projectgroep. De eisen waren duidelijk: de kwaliteit van de medicijnen moest te allen tijde gewaarborgd blijven en de interne medewerkers moesten zo min mogelijk belast worden met eventuele veranderingen. “Onze presentatie bleek een schot in de roos. Ons landelijk dekkende netwerk, onze innovatieve CoolConnected box – waarbij de temperatuur constant gemonitord wordt – en het feit dat klanten hun bestelling kunnen volgen via ons eigen klantportaal waren doorslaggevend. Daarnaast konden andere logistieke partijen enkel afhalen in de ochtend, terwijl je bij ons ook kunt kiezen voor afhaling in de middag. En dit sloot perfect aan bij hun huidige logistieke proces,” vertelt Miranda Menkveld, projectmanager bij AMP Groep. Maar er was nog een kandidaat die hoge ogen gooide: De Fietskoerier Utrecht.

Een onverwachte samenwerking

Samen met ‘De Fietskoerier Utrecht’ ging AMP Groep aan de slag om het logistieke proces voor de regionale zendingen van St. Antonius te stroomlijnen. Zo levert AMP Groep de medicijnen in passieve koelboxen aan bij de fietskoerier, zodat de temperatuur ook tijdens de fietsrit gewaarborgd blijft. “De innovatieve oplossingen van AMP Groep in combinatie met de ‘gezonde’ uitstraling van de fietskoerier is de perfecte combinatie van duurzaamheid waar we bij St. Antonius naar op zoek zijn,” zegt Van Leeuwen. “Daarnaast worden de zendingen die buiten de regio vallen via dual-temp koelwagens – die voorzien zijn van zonnepanelen voor de koeling – en volgens strenge GDP-richtlijnen geleverd aan de patiënt.”

Innovatie die werkt

Ook het interne proces is vereenvoudigd: “Een bijkomend voordeel van onze samenwerking is dat wij zelf niet meer hoeven te sorteren op postcode. AMP Groep verzorgt dit namelijk voor ons,” vertel Van der Kuyp. Wel moeten we zelf onderscheid maken tussen kamer- en koeltemperatuur.” Hier heeft AMP Groep een eenvoudige, maar efficiënte oplossing voor bedacht. Om het verschil duidelijk te maken, worden de medicijnen in verzendzakken van gerecycled plastic in twee verschillende kleuren verpakt. Dit vereenvoudigt het interne proces en verkleint de kans op fouten tijdens het transport. Daarnaast heeft AMP Groep zelf een klantportaal ontwikkeld waar klanten en opdrachtgevers o.a. zendingen kunnen aanmelden en monitoren via ons in-house Track & Trace systeem. Hierdoor is er geen koppeling nodig met externe IT-systemen, waardoor relatief snel gestart kan worden.

De volgende stap in volledige ontzorging

St. Antonius is in eerste instantie gestart met het bezorgen van medicijnen aan patiënten waarvan op voorhand bekend is wat zij nodig hebben. Deze leveringen zijn dan ook eenvoudig te plannen. Maar er is ook een groep patiënten waarvan dit niet bekend is. Van der Kuyp legt uit: “Met de huidige zorgvraag en de toename die wij hierin verwachten, hebben we steeds meer (semi) ad-hoc leveringen. En aan deze patiënten willen wij in de toekomst ook bezorgen. De patiënt hoeft op deze manier namelijk nooit meer onnodig lang te wachten in de apotheek en de druk op de medewerkers zal ook afnemen.” Hoewel het inrichten van een proces dat hierop ingespeeld is voor de nodige uitdagingen zal zorgen, heeft St. Antonius alle vertrouwen in het verdiepen van de samenwerking met AMP Groep. “De flexibele houding van AMP Groep en de wil om te blijven innoveren heeft ervoor gezorgd dat we dit uitdagende project wederom samen willen oppakken. ”

En daar sluiten wij ons graag bij aan. Want ook deze stap richting volledige ontzorging binnen de medische markt past perfect bij ons gezamenlijke doel: “De juiste zorg op de juiste plek!”

Meer weten over bezorging van medicijnen?

Op de pagina’s bezorging medicijnen aan patiënten, bezorging medicijnen aan apotheken en instellingen en ophalen diagnostisch materiaal vindt u meer informatie over onze dienstverlening. Bent u al enthousiast? En wilt u meer weten over wat we voor uw organisatie kunnen betekenen? Ons accountteam neemt graag contact met u op!

Deel dit artikel:
LinkedIn
Email
WhatsApp

Lees ook

Identificatie & Documenten

|

Gemeente Amsterdam
Identificatie & Documenten

|

KPN