Wees egoïstisch, steun Villa Pardoes

Je moet eens een keer langsgaan bij Villa Pardoes', zei Eftelingdirecteur Fons Jurgens tegen directeur klantvriendelijkheid Remko Amesz toen hij hem interviewde. Dat advies heeft Remko ter harte genomen. Van toenmalig directeur Peter Persoon kreeg hij gedurende anderhalf uur van alles te horen over Villa Pardoes en raakte diep onder de indruk.

Afbeelding van een grote vriendelijke nar die met een meisje speelt voor de liefdadigheidsorganisatie Villa Pardoes.

In deze blog vertelt Remko wat Villa Pardoes doet, wat de Villa bijzonder maakt en hoe u ook kunt helpen.

Maar eerst nog even dit. Stel: uw bedrijf heeft nog niet echt een sociaal gezicht, maar u wilt wel graag een goed doel steunen. Loopt u dan het risico dat uw plotselinge goede daden met cynisme worden ontvangen?

Waarom egoïsme en altruïsme prima samengaan

Friends, wie kent de succesvolle serie uit de jaren negentig niet? In een van de afleveringen wordt aan Joey gevraagd of hij wil meewerken aan een benefietgala. ‘Alleen als ik zelf in beeld kom’, is zijn antwoord. Vriendin Phoebe vindt dat egoïstisch. Joey eindigt de daarop volgende discussie met: ‘Selfless good deeds don’t exist.’ Vrij vertaald: hoe je het ook wendt of keert, alles wat je doet, doe je uiteindelijk voor jezelf.
De paradox die in deze opvatting zit, is dat mensen die altruïstisch bezig zijn – en zich bijvoorbeeld actief inzetten voor goede doelen – in essentie even egoïstisch zijn als degenen die dat niet of in mindere mate doen. Immers: iedere goede daad voor een ander geeft jou een goed gevoel.

Is dat erg? Stel, u neemt deze opvatting als uitgangspunt, dan wordt het wel laagdrempeliger om u als bedrijf ergens voor in te zetten. Remko: ‘Je hoeft jezelf niet langs een ethische meetlat te leggen of je te verantwoorden aan cynici. Goede doelen zijn namelijk gebaat bij pragmatisme. Die hebben gewoon geld nodig. Of hulp in natura, of kennis, noem maar op.’.

Behalve persoonlijke motieven is het ook goed om stil te staan bij het feit dat een deel van uw medewerkers het enorm motiverend vindt als hun werkgever goede doelen steunt. Bij AMP Groep kregen we bijvoorbeeld reacties als ‘Echt? Wat cool dat we dit doen!’ Hoe u uw medewerkers kunt betrekken komt verderop nog aan bod.

Tot slot nog het evidente: het steunen van goede doelen komt van pas bij de marketing. En wie weet zit er in een potentiële opdrachtgever in de doelgroep die daar nu net extra op aanslaat.

Wat doet Villa Pardoes ook alweer?

Villa Pardoes biedt gezinnen met een ernstig, mogelijk levensbedreigend ziek kind tussen de 4 en 12 jaar een onvergetelijke, unieke vakantiebeleving aan. Voor broertjes, zusjes, ouders, opa’s en oma’s die dromen van een onbezorgde tijd samen. Genieten met elkaar, even alles vergeten én herinneringen maken!

Villa Pardoes heeft twaalf ruime themahuisjes, aan elkaar geschakeld rondom een grote, centrale Picknickplek. Het gebouw heeft de vorm van een Slak op een Bloem. Kinderen kunnen er in een veilige en kleurrijke omgeving spelen. Ouders ontmoeten er lotgenoten. Ze kunnen er hun verhaal vertellen en ervaringen delen. Villa Pardoes bestaat dankzij de inzet van een groot aantal vrijwilligers en sponsoren.

Wat een verblijf in Villa Pardoes voor een gezin doet vat Elroy, die als kind met zijn familie in Villa Pardoes is geweest, treffend samen op de website.

Waarom AMP Groep Villa Pardoes steunt

Er zijn vanzelfsprekend vele goede doelen die uw steun waard zijn, maar om de volgende redenen vinden wij Villa Pardoes extra bijzonder.

1. Villa Pardoes ontvangt geen subsidies en draait volledig op eigen kracht
Allereerst is het goed om te weten dat Villa Pardoes niet ‘van de Efteling’ is. Stichting Natuurpark de Efteling was een van de initiatiefnemers van de oprichting van Villa Pardoes. Deze stichting is ook eigenaar van de Efteling. De Efteling ondersteunt Villa Pardoes door middel van financiële bijdragen en sponsoring in natura.

Remko: ‘Ik ben niet tegen overheidssubsidies, maar toch vind ik het extra knap dat ze dit geheel op eigen kracht doen. Elk jaar moet minimaal een bedrag van ongeveer 1,5 miljoen euro worden opgehaald. Met dit budget zorgen ze dat gedurende 52 weken zo’n 600 gezinnen in het park kunnen verblijven. Dat doen ze met slechts 6 fte aan medewerkers en tweehonderd vrijwilligers!’.

2. Villa Pardoes creëert een echte ‘gastbeleving’
Het park en de huisjes zien er fantastisch uit. Villa Pardoes is net als de Efteling een plek waar iedereen even de zorgen vergeet. Alles is met geweldig oog voor detail afgewerkt.

De gezinnen die in Villa Pardoes verblijven worden ook echt als gasten gezien. En de vrijwilligers geven service alsof het een eersteklas vakantiepark is. Alles draait erom dat het gezin even vergeet wat de aanleiding is dat ze in Villa Pardoes verblijven.

Zo ziet ook het nieuwe multi sport court dat gedoneerd is door de Esther Vergeer Foundation, er geweldig uit:

3. Villa Pardoes faciliteert de betrokkenheid van uw medewerkers
Aan het begin kwam het al even aan bod: in elk bedrijf zijn er medewerkers die het leuk vinden om zich voor een goed doel in te zetten. Villa Pardoes organiseert hiervoor diverse activiteiten.

Remko: ‘Zo hebben we met een paar man van AMP Groep recent pannenkoeken gebakken voor alle gasten in Villa Pardoes. Het klinkt misschien raar, maar dit was behalve een dankbare bezigheid ook een gezellige activiteit voor ons als collega’s. Je leert elkaar net even anders kennen wanneer je samen in een professionele keuken tweehonderd pannenkoeken staat te bakken.’.

4. Villa Pardoes gaat met haar tijd mee
Mocht u meer willen doen dan alleen doneren of sponsoren, dan staat Villa Pardoes daarvoor open. Met fondsenwerver Gert-Jan van Boxel hebben we hierover leuke gesprekken. Zo hebben we samen het concept van de doneerbanners op onze websites uitgedacht.

Remko: ‘Villa Pardoes onderzoekt op haar beurt hoe wij via een API real time terugkoppeling kunnen krijgen over het opgehaalde bedrag. Dit stelt ons in staat om op kantoor de actuele stand op schermen te tonen – en zo de betrokkenheid van medewerkers weer te verhogen.’.

Maar een sponsor mag ook zelf iets organiseren en in overleg met Villa Pardoes hun branding gebruiken. Denk aan een eigen veiling, sponsorloop of toernooi.

Hoe u kunt helpen

Wilt u sponsor worden? Neem dan contact op met Gert-Jan van Boxel (bijvoorbeeld via LinkedIn), of meld u aan via villapardoes.nl/sponsor.

Wilt u doneren? Mooi! Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de Tikkie betaallink van Villa Pardoes. Voor alle duidelijkheid: u doneert dan direct aan Villa Pardoes.

Deel dit artikel:
LinkedIn
Email
WhatsApp