1 miljoen eenzame ouderen. Hoog tijd voor verandering!

Het probleem van eenzaamheid en sociaal isolement is erg groot, zo merken de medewerkers van AMP Groep dagelijks.
Identificeren AMP Groep

De medewerkers van AMP Groep komen in totaal honderdduizenden keren per jaar bij ouderen over de vloer voor de bezorging van vertrouwelijke documenten zoals paspoorten en rijbewijzen en belangrijke producten zoals mobiele telefoons en authenticatie readers. Helaas is het bezoek van de medewerker niet zelden één van de weinige sociale contacten op die dag of zelfs in die week voor de ouderen. Het probleem van eenzaamheid en sociaal isolement is groot, zo merken de medewerkers van AMP Groep dagelijks.

Eenzaamheid in cijfers

Volgens TNS/ NIPO, November 2012 (verslag op ouderenfonds.nl), voelt meer dan 1 miljoen van de 55-plussers zich eenzaam. Er zijn ongeveer 4,1 miljoen 55-plussers. Dit is dus 25% van de bevolking. Van hen zijn 200.000 extreem eenzaam, zij hebben slechts één keer in de maand een sociaal contact (Onderzoek TNS/NIPO, november 2012). Van de ruim 2,9 miljoen 65-plussers voelen bijna 900.000 mensen zich eenzaam.

Eenzaamheid neemt toe met de leeftijd. Dit geldt specifiek voor sociale eenzaamheid. Het percentage mensen dat zich emotioneel eenzaam voelt, neemt toe vanaf 75 jaar. Van de 75- tot 85-jarigen voelt bijna 50% zich eenzaam (RIVM, Volksgezondheidenzorg.info).

Helaas sluiten deze cijfers aan bij de verhalen van onze medewerkers. Ze hebben er vanzelfsprekend geen tijd voor, maar zouden dagelijks vele kopjes koffie kunnen drinken als ze alle uitnodigingen zouden accepteren. Desondanks wil AMP Groep zich graag inzetten om iets te doen aan deze schrijnende situatie

AMP Groep is sociaal betrokken

We helpen op verschillende manieren de eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Allereerst doneren we de opbrengst van 1-cent-pinnen bij de afhandeling van telecomabonnementen. Een andere manier waarop eenzaamheid onder ouderen wordt tegengegaan, is dat bezorgers vaak een praatje maken met ouderen. En als het schema het toestaat, een kop koffie met ze drinken. We zijn er trots op dat een aantal medewerkers zich op deze manier bekommert om de ouderen.

Naast het doneren van geld en de sociale betrokkenheid van onze medewerkers, gaan sommige medewerkers van AMP Groep als vrijwilligers mee met de uitjes die door de Nationale Ouderendag voor de ouderen georganiseerd worden. Hoe de dag eruit ziet, is volledig naar wens van de oudere. Dit kan dus van alles zijn: van een tocht met een luchtballon tot een stukje varen, of vis eten op de pier van Scheveningen.

Een groep medewerkers nam een aantal bewoners van het verzorgingshuis de Looborch in Zeist mee naar dierentuin Amersfoort.

Verslag bezoek Dierenpark Amersfoort

De deelnemers waren goedgemutst, ze hadden er duidelijk naar uitgekeken. Gaandeweg leerden we de bewoners beter kennen en kwamen de verhalen. Over hun (klein)kinderen, het leven in het verzorgingshuis, wat ze vroeger deden en waar ze woonden. Wat opviel was de dankbaarheid van de deelnemers. Sowieso voor het dagje dierentuin, maar ook voor de lunch en de koffie met koek. Dit was voor hen overduidelijk een luxe en dat men daar niet voor hoefde te betalen was allerminst vanzelfsprekend.

Na de lunch nog even de tour vervolgd met als hoogtepunt de giraffen. Op een verhoging konden we ze in alle rust van zeer dichtbij bekijken. De bewoners genoten zichtbaar.

Terug in de Looborch werden we gastvrij ontvangen. Na de koffie en poffertjes kregen we van de bewoners een porseleinen schaal als aandenken. Na een uitgebreid afscheid zijn we met een goed gevoel naar huis gegaan en het voornemen om dit soort initiatieven met regelmaat te gaan herhalen. Onder de medewerkers van AMP Groep is daar in ieder geval veel enthousiasme voor.

Deel dit artikel:

LinkedIn
Email
WhatsApp
LEES OOK

Heeft u vragen over uw bezorging of identificatie?

Stel uw vraag door ons contactformulier in te vullen

Antwoord binnen 1 werkdag