Wat er komt kijken bij de thuisbezorging van medicijnen

Marco van der Klij
Marco van der Klij
Algemeen Directeur

amp groep bezorging medicijnen

De hedendaagse consument wil graag de keuze via welk servicekanaal hij of zij wil worden bediend. We shoppen graag online, maar vinden voor sommige producten of op sommige momenten de fysieke winkel nog steeds erg fijn. Het sleutelwoord hierbij is keuzevrijheid. 

Bij een patiënt is dat niet anders. Die heeft vanzelfsprekend dezelfde behoeften als die van een consument. Sommige patiënten gaan graag naar een apotheek, anderen laten de nodige medicijnen liever bezorgen waar en wanneer het hun uitkomt. 

Voor patiënten die hun medicatie liever krijgen (thuis)bezorgd, heeft AMP Groep een logistieke service ontwikkeld die rekening houdt met de specifieke behoeften van de betreffende patiënt. Het bezorgen van medicijnen is namelijk net even anders dan het bezorgen van een doorsnee pakket. Veel medicijnen hebben tal van vervoersvoorschriften die strikt moeten worden nageleefd, zoals het behoud van de juiste temperatuur tijdens vervoer.

Daarbij is het aan de deur en/of over de vloer komen bij een patiënt thuis, iets dat met de grootst mogelijk zorg moet gebeuren. De bezorger dient niet alleen de medicijnen zorgvuldig en netjes af te leveren, maar ook te beschikken over de juiste sociale vaardigheden om kwetsbare patiënten in deze situatie goed te woord te kunnen staan.

In deze blog worden de logistieke oplossingen van AMP beschreven aan de hand van drie zorgen die leven bij patiënten rondom het verkrijgen van medicatie:

1. "Ik voel me kwetsbaar"
2. "Ik heb geen zin in gedoe"
3. "Laat mij in mijn waarde en behandel mij als klant"

Zorg 1: Ik voel me kwetsbaar

De deur openen voor een vreemde is voor veel mensen al een onprettige situatie. Dit kan worden versterkt als iemand fysiek niet in optimale conditie is. Je voelt je dan minder alert en ook minder weerbaar. Iemand die ziek is, kan behoorblijk kwetsbaar zijn en daar moet zorgvuldig rekening mee gehouden worden. Om aan deze zorg tegemoet te komen, hebben we het volgende gedaan:

1. We laten de patiënt van tevoren kennismaken met onze bezorger
Op onze – in eigen huis ontwikkelde - website mijnafspraak.nl ziet de patiënt op de dag van bezorging hoe de bezorger eruitziet. Zo weet de patiënt wie er later voor de deur zal staan. Voor degenen die minder goed zijn in het onthouden van gezichten is er ook een code waarmee de bezorger zich kan identificeren. Zo zorgen we voor een tweeledige identificatiemogelijkheid voor de patiënt.

2. We sturen kort van te voren nog even een bericht
Indien de patiënt dit wenst, sturen we een bericht wanneer de bezorger onderweg is naar het betreffende adres. Er staat in dat bericht ook een actuele aankomsttijd. Bovendien kan via de link in het bericht op mijnafspraak.nl worden bekeken wat de actuele aankomsttijd is.

amp groep hoe zlaat komt bezorger

Dit is natuurlijk handig voor ieder die een bezorger aan de deur krijgt, maar voor patiënten is het weten van de aankomsttijd extra fijn aangezien het goed mogelijk is dat ze op bed liggen, extra slapen of zich zorgen maken dat ze niet snel genoeg open doen voor de bezorger. De patiënt ziet de aankomsttijd en ook meteen het gezicht van de bezorger. De bezorging kan zo in alle rust afgewacht worden. 

Zorg 2: Ik heb geen zin in 'gedoe'

Stelt u zich voor dat u slaapt en de bezorger staat voor de deur. Of de bezorger komt ’s middags op uw werk de medicatie bezorgen terwijl u alleen in de ochtend aanwezig bent. Dit soort situaties levert gedoe op. De patiënt moet bellen, een nieuwe afspraak maken en weer rekening gaan houden met een nieuwe bezorging.

Bij AMP Groep voorkomen we dit door standaard op afspraak te bezorgen. De patiënt kiest zelf waar en wanneer we langskomen. Dit doet hij of zij wederom op mijnafspraak.nl:

amp groep afspraak op maat2

Zorg 3: Laat mij in mijn waarde

Een patiënt wil ook gewoon als klant worden behandeld, zeker door de bezorger die geen behandelrelatie heeft. Desondanks moet er wel rekening gehouden worden met de soms zeer kwetsbare toestand van de klant.

Bezorgers van AMP worden daarom getraind om empathisch en geduldig te zijn met mensen die onder andere door invloed van medicatie wat langzamer reageren. De bezorgers leren bijvoorbeeld dat ze duidelijk moeten overkomen en moeten verifiëren of de informatie is doorgedrongen bij de patiënt.

Tegelijkertijd zorgen de bezorgers er voor dat ze niet bemoederend of betuttelend overkomen. Er wordt simpelweg rekening gehouden met de toestand van de persoon die voor ze staat. Dit vereist oplettendheid, goede communicatieve vaardigheden en geduld. Bezorgers van AMP worden hierop getraind zodat het bezorgen van medicijnen zorgvuldig gebeurt. 

Tot slot

Het bezorgen van medicijnen is een serieuze taak. De doelgroep is vaak kwetsbaar en is afhankelijk van een goede service. Het is bovendien belangrijk dat er tegemoet gekomen wordt aan de zorgen die bij patiënten leven. Dit vereist zorgvuldige en empathische bezorgers die de tijd nemen voor hun klanten.

AMP waarborgt deze mensgerichte aanpak en ondersteunt dit bovendien met handige technologische oplossingen. Hierdoor kunnen medicijnen op een veilige en zorgvuldige manier bij de mensen thuis of op locatie bezorgd worden.

  

Benieuwd wat onze zorgvuldigheid
voor u kan betekenen?

navigation